Як все встигати?

як все встигнути

“Я хочу, але у мене на це немає часу…”. Напевно, ви хоча б раз чули щось подібне і якщо самі не потрапляли в таку ситуацію, то ймовірно знаєте хто цим славиться. Так як же трапляється, що маючи однакову кількість часу (24 години на добу) хтось “встигає все і більше”, а комусь “не вистачає часу”? Та як все встигати, щоб залишався час “для себе”?
Незалежно від того чи ви школярка, студентка, домогосподарка або бізнес-леді, якщо перед вами виникла така проблема, то в першу чергу важливо зрозуміти що для вас – “все встигати”, а що – “час для себе”. Адже, якщо ви не займаєтеся тим, чим інші, це зовсім не означає, що ви не встигаєте, можливо, вам це й не потрібно. ВАМ пропонує 15 порад, які ін ша’ Аллаh допоможуть досягти бажаних змін.

1. Проаналізуйте свій час. Поділіть лист на три частини. На одній напишіть що ви робили сьогодні (вказавши час, наприклад, прокинулася о 9:00, відкрила соцмережі, 10:00 – ванна кімната і т.д). На другій частині напишіть чим би ви хотіли займатися, а на третій – на що у вас не вистачає часу. Це допоможе вам побачити себе з боку, а також знайти проблему.

2. У Президента є секретар, а у вас – мінімум, блокнот і ручка. Потрібен список справ. Без нього – нікуди, подобається вам це чи ні. Якщо ви не почнете записувати свої плани та бажання, вам буде важко визначити пріоритети та про щось не забути.

3. План. Плануйте свої заняття, “подаруйте” їм певні дні (наприклад, субота – домашні справи /догляд за собою; неділя – хобі/подорожі/друзі).

4. Пріоритети. Починати потрібно зі складних справ і вирішувати їх за ступенем важливості. Розподіліть список на тиждень. На кожен день першими для виконання виберіть справи, які забирають найбільше часу та “не можуть чекати”, наприклад: виконати домашнє завдання/прибрати/приготувати їжу для сім’ї/допомогти батькам. Потім напишіть те, в чому також є необхідність, але, як ви кажете, “не вистачає часу”, наприклад: вивчення іноземної мови/догляд за собою/спорт). І на останок напишіть те, що вам подобається, наприклад, хобі, дивитися фільм, зустрічатися з друзями, подорожувати. На цьому етапі ще раз перевірте себе. Можливо замість того, що потрібно ви в першу чергу виконуєте те, що подобається?

5. Намаз. Пророк Мухаммад, мир Йому, передав нам від Бога, що потрібно виконувати Намаз п’ять разів на день. Якщо ви будете розподіляти роботу між Намазами, а не Намази між роботою, то побачите як у вас все чудово виходить та відчуєте особливе благо.

6. Не відволікатися. Часом це дуже нелегко, особливо коли потрібно виконати те, що не хочеться. Але, друзі, будьте сильними та слідуйте своєму плану, а не настрою. Не бігайте від однієї роботи до іншої – якщо вже щось почали, то потрібно закінчити. Не втішайте себе інтернетом, мовляв, “ось трішечки щось подивлюся\перевірю\відповім і потім продовжу”. Ви втратите час і змістите свій план. Сформулюйте бажання по-іншому: “це закінчу, а потім…”.

7. Не перестаратися. Якщо ваш проект або питання потребує часу та терпіння – не намагайтеся виконати його швидше, мовляв, “будь-що, але закінчу сьогодні”. Можливо, після перевтоми у вас зникне інтерес до інших занять. Краще поділіть на кілька днів і спокійно потрудіться. Досвід показує, коли не поспішаєш – менше помилок, більше ідей та кращий настрій.

8. Завтра. Завтра буде новий день і він вже спланований. Вам не потрібен “хвіст вчорашній”. Змушуйте себе працювати та робити все вчасно, не відкладаючи. Виховуйте себе, наче дитину. Не шукайте легких шляхів, вони часто не на користь. Відкласти на “потім” завжди легше, але чи завжди легше потім виконати?

9. Хотіти. Якщо ви чогось не встигаєте, можливо справа не в часі? Можливо, ви не визначилися потрібно вам це чи ні. Адже, коли у вас сильно болить зуб, ви ж не думаєте “нічого, коли буде час – піду до лікаря, а поки займуся прибиранням”. Ні, ви швидко знаходите можливість як вирішити свою проблему. Чому? Тому що не сумніваєтеся, що вам це потрібно. Так на що, ви кажете, у вас “не вистачає часу”? 🙂

10. Стимул. Починайте та закінчуйте день приємно. Якщо вам подобається вранці пити каву, а перед сном читати книгу – робіть це. Залишай те на останок те, що приносить задоволення – так буде стимул швидше закінчити все заплановане та приступити до улюбленої справи.

11. Стабільність. Якщо ви регулярно будете щось виконувати, то з часом зможете робити це швидше, а значить – з’явиться довгоочікуваний “вільний час”.

12. Використовуйте вільні хвилинки. Якщо вільний час з’явився несподівано – зробіть щось корисне. Почитайте, зробіть маску, займіться спортом, вивчіть нові слова і т.д. Також використовуйте час, коли ви знаходитесь в дорозі (наприклад, з роботи додому). Не впускайте можливості!

13. Альтернатива. Відходьте від стандартів, шукайте рішення, які підходять саме вам. Немає часу на спортзал? Виконуйте вправи вдома. Не хочете? Мінімум, стежте за харчуванням. Немає окремого часу на догляд за собою? Поєднуйте справи. Наприклад, маска на волоссі не завадить прибиранню квартири. Немає часу читати? Слухайте аудіокнигу.

14. Надобраніч! Лягайте спати раніше. Після виконання Нічного Намазу Пророк лягав спати, а також не бажав розмовляти(після виконання ‘Іша), крім випадку якщо в цьому було благо (наприклад, навчити людину корисних знань). Друзі, не засиджуйтеся допізна, відпочивайте, щоб почати наступний день бадьорими та веселими.

15. Підйом! Менше спати! Так, саме так. Сонце сходить не тоді, коли ви, відкривши очі, побачили його над собою. Більшість людей, які досягли успіху, починали свій день о 5-тій ранку. Пророк, мир Йому, сказав, що означає: “Моїй громаді даровано особливе благословення у використанні раннього (ранкового) часу”. Друзі, якщо ви прокидатиметеся раніше або не лягатимете спати після виконання Намазу Субх, то побачите який же день насправді довгий та скільки, виявляється, у вас часу! Не лінуйтеся вставати раніше. Адже є різниця, якщо почати виконувати свій план з ранку та з обіду.

ДУМКА МУСУЛЬМАНКИ

Джанісат – школярка. Дівчинка навчається у восьмому класі та вже всерйоз роздумує про вибір професії.

“Все встигати”, – розповідає Джанісат, – для мене означає мати хорошу успішність в школі, виконувати Намази, а також доручення батьків. “Час для себе” в моєму розумінні – це час на зустрічі з друзями і хобі. Мені подобається малювати, – продовжує дівчина. – Я встигаю все це, тому що навчання, в основному, займає час з понеділка по п’ятницю, а у вихідні я намагаюся робити те, що не виходить в інші дні, наприклад, зустрітися з подругою, закінчити картину, відвідати родичів, піти на додаткові заняття з англійської мови.

Сабріна – студентка четвортого курсу медуніверситету. Дівчина водить автомобіль, раз на тиждень відвідує мечеть для вивчення Кур’ану, любить подорожувати з рідними, стежить за фігурою, планує вийти заміж тільки після отримання освіти.

Я планую бути дитячим лікарем, – говорить Сабріна. – Стати хорошим фахівцем не так вже просто, потрібно бути знаючою людиною, а значить – вчитися та вчитися. Нам дають дуже багато завдань, виконання яких займає більшість мого часу… Що ж, для мене “все встигати” – це, в першу чергу, вчити пройдений матеріал і вчасно виконувати всі Намази, а ще вчити напам’ять Кур’ан (з учителем , звичайно ж) і допомагати батькам. А “час для себе” – це час для відпочинку. Коли з’являється вільний, я можу подивитися фільм, щоб відпочити, або зробити маску для волосся. З друзями окремо я не зустрічаюся, ми і так бачимося щодня в університеті.

Журналіст: Ти казала, що стежиш за фігурою. Як і коли встигаєш?

Це дуже просто, – відповідає Сабріна. – Я намагаюся контролювати те, що вживаю, наприклад, встановила ліміт на солодкі та борошняні вироби (посміхається). Якщо дотримуватися плану, то це не вимагає окремого часу, а результат є. Я вважаю, – продовжує дівчина, – секрет того, що я встигаю в тому, що у мене є план, якого я дотримуюся, а в ньому – тільки те, що мені принесе користь. Наприклад, я хочу вивчити Кур’ан напам’ять ін ша’ Аллаh. Для цього відвідую мечеть раз на тиждень, а потім щодня повторюю пройдене вдома, і так від заняття до заняття. Головне – не пропускати. До речі, я проводжу дуже мало часу в соціальних мережах.

Саліма – журналіст і мама трьох дітей. Старшому сину – 7 років, а молодшому скоро виповниться два. Поки чоловік на роботі, Саліма підтримує порядок у домі, готує їсти, виховує дітей та працює – пише статті. Жінка також водить авто і легко поєднує домашні клопоти з відпочинком на природі. Нещодавно Саліма відкрила маленький бізнес – магазин косметики, яким не тільки керує, але приходить працювати, коли є необхідність.

Я встигаю все, що мені потрібно, – каже Саліма. – Хотілося б більше, але ви ж розумієте, що нафсові завжди мало, потрібно вміти й зупинятися. Для мене “все встигнути” це означає зібрати та відправити вранці сина до школи, потім прибрати в будинку, приготувати їжу для сім’ї, попрацювати за комп’ютером, поїхати в магазин проконтролювати як йдуть справи, чого не вистачає, потім потрібно піти зустріти сина зі школи, нагодувати всіх, ввечері повторити вивчені Сури з Кур’ану. Наші дні приблизно однакові щодо розкладу, відрізняються напевно тільки вихідні, – розповідає жінка, – я тоді намагаюся менше працювати та більше приділити часу сім’ї та собі: спекти щось, відпочити на природі, відвідати рідних, виділити час для догляду за собою – це я і називаю “час для себе”. А ще кожний ранок починаю з чашечки кави – це теж, хоч і маленький, але мій особистий час (посміхається). Щоб все встигати – потрібно ставити собі завдання та прагнути їх виконати. Повільно, але впевнено.

Друзі, хто вас знає краще від вас самих? Обирайте поради, які підходять саме вам, прислухайтеся до корисних і пам’ятайте: найкращі з них давно відомі від Пророків, мир Їм усім, залишається лише вивчати та дотримуватися. І якщо ви насправді хочете досягти змін – потрібно працювати. Тому, прагніть встигати корисне!

Коментарі закриті.