Жінка та релігійні знання

жінка та релігійні знання

«Релігійні знання – це життя Ісламу» – так говорили великі мусульмани, які знали більше за нас і дотримувалися Шарі’ата краще за нас.

Підвищувати свій рівень релігійних знань – це не лише чоловіча справа. Жінка має бути освіченою не менше. Саме від її релігійної освіченості залежить здоров’я сім’ї, бо вона за звичаєм відповідає за виховання дітей, за затишок вдома та накритий стіл.

Що буде, якщо жінка не матиме достатньо знань? Чому вона навчить дітей? Що закладе в них – які життєві принципи? Чим вона буде прибирати вдома, як прати речі? Чи вміє вона правильно видаляти нечистоти, як цього вчить наша релігія? З яких продуктів вона готує вечерю? Та навіть… як вона доглядає за собою? Чи знає правила повного та малого омивання?

Від цього залежить не лише її життя, а життя подружжя та всієї сім’ї.

Тому, якщо чоловік або батько не потурбувався про релігійну освіту дівчини, вона має сама вирішити це питання.

Яким чином жінка має отримувати знання?

1. Пророк Мухаммад ﷺ сказав:

إِنَّمَا الْعِلْمُ بِالتَّعَلُّمِ

Це означає, що знання отримуються шляхом передачі від вчителя до учня, тобто самоосвіта за рахунок самостійного читання книг чи перегляду відео незрозумілого авторства не враховується.

У кожної людини має бути вчитель, з яким вона знайома особисто і може отримати зворотній зв’язок. До того ж це вчитель має заслуговувати на довіру, тобто мати відповідну культуру та прозорий ланцюжок передачі знань.

Великі вчені-саляфіти говорили:

لَا تَقْرَؤُواْ الْقُرْءَانَ عَلَى الْـمُصْحَفِيِّينَ وَلَا تَأْخُذُواْ الْعِلْمَ مِنَ الصُّحُفِيِّينَ

Це означає: «Не вчіться читати Кур’ан у тих, хто вчився читати його самостійно, а також не беріть релігійні знання у тих, хто здобував їх шляхом читання книг».

2. Оскільки отримати релігійні знання  – це пріоритет кожного вірянина, то жінка не може шукати виправдання своїй релігійній неосвіченості. «Я не можу прийти на урок, бо треба приготувати чоловіку вечерю», «Я не можу ходити до мечеті на уроки, бо чоловік не дозволяє», «діти заважають слухати урок», «у мене робота», «у мене університет» – це не причина.

Якщо чоловік не дає можливості отримати релігійні знання, то жінка зобов’язана перед Господом чинити цьому супротив і навіть йти на перекір чоловіку, щоб отримати необхідні знання (вона може залишати дім без його дозволу, щоб піти на урок).

А в решті випадків, жінці потрібно правильно скласти план на день, щоб мати там час для освіти.

До того ж в наш час вона може підтримувати зв’язок зі своїм учителем в онлайн форматі, не витрачати час на дорогу в якесь місце, а отримувати знання, не виходячи з дому.

Прикладом такої освіти є онлайн курси «Я пізнаю Іслам» – базові релігійні знання для жінок від нашої Асоціації.

3. Жінці не заборонено отримувати знання від чоловіків, а чоловіка від жінок.  Наприклад, відомий ісламський вчений Ібн Асакір (його працю по віровченню «лист Ібн Асакіра» й зараз вивчають в школах багатьох мусульманських країн) навчався релігії у багатьох теологів. У нього було понад 100 учителів-жінок. А дружина Пророка Мухаммада, мир Йому, Айша заснувала свою ісламську школу, а ще вона з тих, хто передав найбільшу кількість хадісів Пророка. Вона навчала як жінок, так і чоловіків.

У наш час релігійно освічених людей вкрай мало, тому, якщо жінка не може знайти собі вчительку (наприклад, її немає, її метод викладання їй не зрозумілий, у чоловіка-вчителя більше знань і т.д.), то вона може звернутися за знаннями до чоловіка. Але важливо розуміти, що вчитель – це сторонній чоловік, тому вони не мають залишатися одне з одним на одинці, торкатися одне одного, їх розмови не мають виходити за рамки культурного спілкування. Інакше ви будете потрапляти в гріх! Краще в такому випадку отримувати знання в групі, тобто скооперуватися з іншими сестрами та колективно ходити на уроки до вчителя, щоб у людей не виникало зайвих запитань. Також чудовим виходом з незручності можуть бути спільні уроки з вашим чоловіком. Коли подружжя разом навчається, то це скріплює сім’ю.

4. Перш, ніж приступити до якоїсь справи, жінка повинна дізнатися релігійні правила в цій справі. Це стосується і релігійних ритуалів, і ділових відносин, і виховання дітей, і подружнього життя. І, як вже сказано раніше, ці знання вона має отримати від вчителя, а не від GOOGLE або «я думаю, що так можна».

Пророк Мухаммад ﷺ сказав:

مَنْ أَفْتَى بِغَيْرِ عِلْمٍ لَعَنَتْهُ مَلَائِكَةُ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ

Це означає: «Хто дав релігійне заключення без знань, того проклинають Янголи Небес і землі».

Імам Ат-Тірмізій передав слова Пророка Мухаммада ﷺ:

مَنْ قَالَ فِي الْقُرْءَانِ بِرَأْيِهِ فَقَدْ أَخْطَأَ وَلَوْ أَصَابَ

Це означає: «Хто говорить про сенси Кур’ану на власний розсуд (без знань), то навіть якщо його слова співпали з релігійним правилом, він все одно помилився і згрішив».

В релігії немає «я так думаю», перш ніж давати відповідь навіть самому собі, треба дізнатися точне правило.

5. Жінка має розуміти, що допоки вона не отримає базові (мінімальні) знання, необхідні для повноцінного дотримання Шарі’ату, вона знаходиться в великому гріху. Це стосується також ситуацій, коли люди вступають в ділові та соціальні відносини без знань. Наприклад, поки жінка не збирається заміж, їй не обов’язково знати релігійні питання, пов’язані з подружнім життям, але якщо вона вже збирається заміж, то має обов’язково отримати ці знання від компетентного вчителя. Якщо вона вступить до шлюбу без цих знань, то буде перебувати в гріху, поки не закриє цей обов’язок. Аналогічний порядок дій має бути у жінки, якщо вона хоче займатися бізнесом, відкривати власну справу і т.д.

6. Варто пам’ятати, що релігійні знання мають певну послідовність, відповідно від пріоритетності. Людина, яка не знає віровчення, не може одразу вивчати правила виконання хаджу. Це неправильний підхід. Пророк вчив нас, що жодна добра справа не буде прийнята від людини, у якої не має правильного розуміння хто її Господь та хто такі Пророки. Також інколи люди хочуть навчитися виконувати Намаз і шукають відео чи статті про те, як виглядає намаз і що під час молитви треба робити. Але вони не знають, що для того, щоб Намаз був прийнятий Богом, важливо не лише його правильне виконання, але й правильна підготовка до нього. Тому, наголошуємо, що знання набираються послідовно. А допомогти в цій послідовності, відповідно до пріоритетності, може лише компетентний вчитель.

Вислів «Яка різниця як ми виконуємо ритуали, головне, що ми щирі в їх виконанні» вкрай неправильний, Пророк вчив нас виконувати ритуали і дотримуватися Законів Бога саме ТАК, як повелів Господь. Пророк власним прикладом продемонстрував, як ми маємо молитися, поститися, робити омивання і т.д., він також передав конкретні правила для різних життєвих випадків як для чоловіків, так і для жінок.

Іслам – це релігія, яка є життям, а не лише його частиною. В Ісламі є відповіді на всі запитання і допомога у будь-яких ситуаціях. Той, хто знає релігію, йде шляхом успіху.

Саме тому Пророк Мухаммад, мир Йому, говорив, що отримання релігійних знань – це обов’язок кожного мусульманина та мусульманки.

Людина, яка не знає «що таке зло», близька до його вчинення. А незнання законів не звільняє від відповідальності.

Потурбуйтеся про своє майбутнє та отримайте релігійні знання, сестрички.

Всеукраїнська асоціація мусульманок регулярно проводить набори на курс «Я пізнаю Іслам», який допомагає жінкам отримати необхідний базовий рівень знань.

Тому, якщо ви відчуваєте потребу в знаннях, пишіть до нас на інстаграм сторінку, і ми допоможемо вам стати завтра кращими, ніж ви були вчора.

Коментарі закриті.