Мазгаби

мазгаби

Мазгаб – це правова школа, заснована на релігійних заключеннях вчених (муджтахідів), які досягли глибоких знань у ряді релігійних та філологічних (арабської мови) наук.

У наш час є 4 мазгаби: школи імамів Аш-Шафі’й, Абу Ханіфи, Маліка та Ханбаль. Віряни мають дотримуватися якоїсь з цих них, щоб знати, як правильно виконувати Намаз, омовіння, як постити і т.д.

Мусульмани, які жили в часи Пророка Мухаммада, мир йому, мали можливість дізнатися релігійний висновок, пов’язаний з будь-яким питанням, безпосередньо у Посланця або ж у якогось із сподвижників, хто постійно перебував з Пророком. Однак, після смерті Посланника Бога, мир йому, питань ставало все більше, а відповіді на них давали вже вчені-муджтахіди. Але у питаннях, на які немає ясної відповіді однозначним релігійним текстом, ці вчені, посилаючись на певний хадіс чи аят, давали різні пояснення. Такі питання виникали здебільшого стосовно виконання тих чи інших ритуалів.

Незважаючи на те, що заключення різних муджтахідів могли відрізнятися, це не викликало засудження. І варто зауважити, що у великих вчених не було розбіжностей в розумінні основи Ісламу – Віра в Бога та Його Посланців.

Ісламські вчені говорили про мазгаби: «Розбіжність релігійних заключень – це милість для мусульман». Наведемо приклад для розуміння:

В сурі Аль-Мааїда в 6 аяті сказано те, що означає: “Коли стаєте на намаз, то мийте ваші обличчя та руки, протріть голову і мийте ваші ноги».

Взявши за основу цей аят, імам Аш-Шафі’й сказав, що в малому омовінні важлива послідовність. Але імам Абу Ханіфа сказав, що тут не йдеться про послідовність, а просто перераховуються базиси ритуалу.

Залежно від того, де проживали ці великі вчені або їхні учні, там серед мусульман і розповсюдилася їхня школа. Наприклад, віряни Середньої та Малої Азії пішли за імамом Абу Ханіфа (Казахстан, Узбекістан, Киргистан, Таджикістан, Туреччина). Ця школа найбільша за кількістю послідовників. Деякі жителі Лівана, Сирії, Палестини, Йорданії, Єгипта, Малайзії, Кавказа дотримуються школи імама Аш-Шафі’й. Віруючі Медини та Африки (Алжир, Марокко, Туніс) слідують за імамом Маліком, а деякі віряни Іраку – за імамом Ахмадом, але ця школа з кожним днем стає меншою. Споконвіку мусульмани Криму дотримувалися школи імама Абу Ханіфа, але також серед них були прихильники імама Аш-Шафі’й.

На курсі «Я пізнаю Іслам» викладаються базові релігійні знання за школами імама Абу Ханіфа та імама Аш-Шафі’й.

Коментарі закриті.