Розлучення в Ісламі

розлучення

Багато хто чув слово “талак” або “таляк” в різних мелодрамах та серіалах, які мають східні “нотки”. В цих серіальних епізодах чоловік промовляє ці таємниці слова своїй дружині і вона йде з його дому лише в тому, в чому була вдягнена. По-перше, і справді в Ісламі є поняття розлучення, по-друге, не вірте серіалам, бо там все далеко від реальних умов та процесів розлучення.

Якщо сімейне життя у подружжя не залагодилося, то це не означає, що вони повинні один одного терпіти, стиснувши зуби. В Ісламі розлучення вважається дозволеним, але право його надавати має чоловік. Жінці без поважних причин заборонено просити розлучення. Іноді для чоловіка розлучення обов’язкове, іноді бажане, іноді небажане, а іноді гріх. Краще для всіх, коли подружжя знає релігійні правила шлюбу та розлучення. Без цих знань подружжя перебуває у гріху.

Але в якому разі дружина має право просити про розлучення? Бог не залишив жінку без виходу з деструктивних стосунків, де її пригнічують.

Якщо в шлюбі жінка боїться, що життя з її чоловіком приведе до скоєння гріха або вже приводить до цього, або чоловік не виконує своїх обов’язків перед нею, вона має право просити розлучення. Наприклад, чоловік її не забезпечує відповідно до її соціального стану, його дії загрожують її життю чи здоров’ю. У такому випадку вона звертається до імама чи шаріатського судді.

Також у школі Імама Абу Ханіфи дозволено, щоб жінка під час здійснення акту одруження поставила умову, що якщо вона хоче, то може з ним розлучитися. Тоді вона має право сама розлучитися. Якщо ж вона такої умови не поставила під час нікяха, такого права вона не отримує.
Окрім цього, у шаріаті є таке поняття, як «Аль-Хуль» – розірвання шлюбу за компенсацію з боку дружини на користь чоловіка. Жінка може запропонувати чоловікові такий вихід, навіть якщо вона не має до нього претензій щодо його ставлення до неї.

У будь якому випадку, перш ніж одружитися чи розлучитися, потрібно отримати знання стосовно цього від компетентної людини, щоб зрозуміти можливі нюансти.

Бережіть своє подружнє життя, любіть та поважайте одне одного, цінуйте те, навіть маленьке, благо, яке для вас робить ваш Habibi.

Автор @life_in_hijab

Коментарі закриті.