Мусульманки відроджують традицію української хустки

флешмоб

7 грудня у Всесвітній день української хустки мусульманки України організували масштабний онлайн флешмоб. Дівчата поділилися своїми фотографіями в традиційному жіночому головному уборі з підписом у вигляді хештегу #ВАМхустка. Ініціатором акції виступила Всеукраїнська асоціація мусульманок. До флешмобу долучилися кілька сотень жінок із різних частин світу, в тому числі представниці інших конфесій, діячі культури та мистецтва.

Зокрема, підтримала акцію Влада Литовченко, Голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва. Громадська діячка зробила допис у Fаcebook: «Хусткуймося, дівчата!» та додала свою світлину у хустині з хештегом #ВАМхустка.

Окрім флешмобу, активістки ВАМ підготували й офлайн заходи, присвячені хустці. Так, у Хмельницькому дівчата провели майстер-клас по зав’язуванню хустини у центрі міста. Подібну акцію зробили й учасниці клубу «Аль-Аміра» у Кременчуці.

«Наше завдання – відродження добрих традицій українського жіноцтва! Щоб українки не соромились своєї історії і своїх хороших традицій, а показали всьому світу, що хустка – це те, чим потрібно пишатися!» – каже Гульсум Насирова, активістка ВАМ із Кременчука.

Особливим запалом виділилися мусульманки із херсонських сіл, маленькі дівчата та поважні жінки організували цілі заходи в мечетях на честь хустини, а також справжні фотосесії в традиційному одязі.

«Хустина – це дуже жіночно, ніжно та красиво і разом з цим українська хустина дуже промовиста. Її колір, візерунок, тканина та спосіб зав’язування може сказати про власницю більше, ніж здається на перший погляд. Хустка – це добра традиція українського народу. Шкода, що сучасні дівчата поступово забувають добрі звичаї. Забувають про ту красу, що залишили бабусі, про той код, що схований у мережаній хустині. Сподіваюсь, що звичай носити хустку відродиться. Хотілось би, щоб традиційна українська хустка знову була в моді» – поділилася Президентка ВАМ Юрченко Катерина в відео-зверненні мусульманок до Дня української хустки.

За словами активісток ВАМ, наступного року асоціація планує організувати масштабні заходи у всіх філіях організації.

Коментарі закриті.